Техники на тъкане

Гладко тъкане
Детските станове
, които ползваме са oпростена форма на хоризонтален стан. Те имат една нищелка (подобна на гребен), която отваря конците на основата в две равнини. Вътъкът (вълнената прежда, с която тъчем) преминава чрез совалка през цялата ширина на основата и се затъкава с помощта на гребена:
5

Гладкото тъкане наричано още лито (литотехника) се смята за основна и най-подходяща техника за начинаещи. При нея основата и вътъкът прескачат само по една нишка и се виждат еднакво. Конците на основата са памучни и значително по-тънки от вътъка, което дава в резултат плътна и сбита гладка тъкан, абсолютно еднаква от двете страни.

Сумак
Сумак е техника за гладки еднолицеви тъкани. Според броя и начина, по който вътъка се увива около нишки от основата, се образуват различни видове сумак. При обикновения увиването става в една посока – наляво или надясно. Като добавим втори ред в обратна посока получаваме форма подобна на плитка, която е много подходяща за начало на нашето килимче:

6

Китена техника
Тук работим с малки парчета вътък, които чрез двоен възел затягаме около всяка нишка на основата. По този начин доста бавно и трудоемко правим редове, но накрая имаме двулицева тъкан с подобни на „пискюли“ орнаменти от лицевата страна. Децата обичат тази техника, първо, защото има много рязане с ножица (а кое дете не обича да реже) и после, защото фината работа по увиване на всяко кончѐ около основата ги кара да бъдат още по-внимателни дори от използването на совалка и нищелка при гладкото тъкане.

imag3458-e1575557060838.jpg

Фигури
Или как няколко цвята образуват форми:

 

Реклама